Jidlo s.r.o. - Pivo

Jednou větou

  • každý občan České republiky by měl vědět jak se vaří pivo, co je sladina (slad+voda), mladina (sladina+chmel), mladé pivo (mladina + kvasinky) nebo spilka (nádoba na kvašení) a že stupňovitost piva není procento alkoholu (ale procento cukru v mladině) a když se k tomu přidá srovnání malý vs. velký pivovar, je to poučné pokoukání

1/2 Budvar

  • Budvar vaří v Budějicích od roku 1895 (dnes je národním podnikem - patří nám všem :) )
  • slad dělají z ječmene jen z Hané
  • chmel berou pouze Žatecký
  • vaří: -- budvar (světlý ležák) - 12° -- pardál (výčepní) - 10°
  • 120 let kultivují stejné kvasnice!
  • stupňovitost piva je procento cukru v mladině (víc cukru = míň vody, hutnější pivo)
  • postup výroby: voda + slad -> (rmutování) -> sladina (slaďoučká) + chmel -> mladina + kvasnice a vzduch -> kvašení ve spilce -> mladé pivo -> zrání v tanku (ležácký tank) -> filtrace -> lahvování

Rozdíly:

  • budvar: jen světlý slad, jen žatecký chmel, kvašení 12 dní, zrání 90 dní, cena cca 20 Kč
  • pardál: světlý slad + karamelový (stačí méně sladu - levnější), žatecký + i jihé (hořčí) odrůdy (stačí méně - levnější), kvašení 10 dní, zrání 30 dní, cena cca 10 Kč

2/2 rodinný pivovar Matuška

  • dělají hlavně svrchně kvašená piva, neustále dělají nová piva a točí velké množství piv
  • výroba je v malé "klasické" české vísce (náves kde je poblíž coop, zastávka a obecní úřad)
  • slad skladují v bývalé miniprodejně masa
  • babička hlídá celý provoz (občas jí na dálku instruují co má dělat :) )
  • stupňovitost mají jak jim vyjde - místo 13° udělají 13,9° a vůbec jim to nevadí
  • cena cca 100 Kč /0,7l, točené vychází na cca 50 Kč

Srovnání produkce

  • budvar 390 000 litrů / den
  • Matuška 750 litrů / den

Zdroj

Stream: díl 1 a díl 2